Ve čtvrtek 27.2. 12–14 h na Smíchově
Nenechte si ujít skvělou podívanou a přijďte se mrknout, jak se krájí taková metr dlouhá a 50 kilo vážící mortadella! Ve čtvrtek 27.2. dorazí do naší smíchovské Tržnice Andrea Casolari z rodinné salámárny Negrini a přiveze s sebou tuhle ikonickou boloňskou lahůdku, kterou bude ručně krájet. Budete ji moci nejenom ochutnat, ale rovnou si ji i koupit domů. Rodina Negrini patří mezi tradiční výrobce, kteří mortadellu vyrábí už 70 let pouze z italského vepřového masa z pečlivě kontrolovaných chovů.
Mortadella je jedním z nejoblíbenějších italských salámů, který je pro svou jedinečnost chráněn známkou původu IGP. Mortadella se v regionu Emilia-Romagna vyrábí už po staletí a podle některých legend si na ní pochutnávali již staří Římané. Její název je pravděpodobně odvozen z latinského slova mortarium, kterým se označovalo maso drcené v hmoždíři. První doložený recept však pochází až z 16. století. V té době si mortadellu mohli dovolit jenom bohatí měšťané, což se postupně změnilo s rozvojem potravinářského průmyslu, který z mortadelly udělal pochoutku dostupnou všem a panino s mortadellou bývalo oblíbenou svačinou. Někteří Italové dokonce v minulosti mortadellou vyjádřili svůj názor na politickou situaci a během voleb ji použili namísto volebního lístku. :-)
Mortadella se tradičně vyrábí z jemně mletého vepřového masa a sádla, dochucuje se pepřem nebo pistáciemi a nechává se několik hodin pomalu vařit ve speciálních pecích. Její jemná konzistence a neodolatelná chuť vynikne nejenom samotná, ale v Bologni se s oblibou používá také jako náplň do tortellin, na pizzu, k přípravě pěny, špízů nebo třeba polpett.