Bio sýry z Abruzza

Do našeho sortimentu přibyly rustikální sýry ze sýrárny La Porta dei Parchi

Sýrárna La Porta dei Parchi se nachází v chráněné horské oblasti Anversa degli Abruzzi v regionu Abruzzo. V 80. letech ji založili Nunzio a Manuela. Původně začali se stádem ovcí a krav, ale záhy přišli na to, že členitý kopcovitý terén svědčí více ovcím a kozám, a zaměřili se pouze na jejich chov a výrobu sýrů. Svá stáda nechávají velkou část roku na venkovních pastvinách a udržují tradici transumanza (vyhánění na letní pastviny).

Oblast, ve které se jejich farma nachází, je vyhlášená čistou přírodou a velkým množstvím aromatických bylin vč. šafránu, které ovlivňují chuť mléka a sýrů. Na 1 m2 jejich pastvin roste neuvěřitelných 120 druhů bylin, čímž se tato oblast řadí k místům s nejvyšší biodiverzitou v Evropě!

Při výrobě sýrů pracují výhradně s čerstvě nadojeným nepasterizovaným mlékem, aby v něm uchovali všechny chutě, vůně a zdravé mikroorganismy. Jejich sýry jsou proto chuťově velmi výrazné až rustikální, s širokou škálou neobvyklých aromat, o kterých si průmyslově vyráběné sýry můžou jenom nechat zdát.

Nunzio a Manuela vyrábí sýry tradičními lokálními sýrařskými technikami, ale nebojí se použít i postupy z jiných kultur. Tak se například, po jedné Nunziově výpravě do Afghánistánu, zrodilo jejich jedinečné pecorino muffato s ušlechtilou plísní, které v sobě propojilo sýrařské umění Abruzza a Afghánistánu.

Určitě ochutnejte:

Pecorino Brigantaccio

Pecorino Muffato

Uzená ovčí ricotta s jalovcem