Nenechte si ujít tuhle jedinečnou show v podání Barbary Romano, jedné z nejlepších boloňských pastařek, a ochutnejte její mistrovské výtvory.
27.2. 12-14, 28.2.-2.3. 12-14 a 18-21 restaurace Tržnice, Strakonická 948/1, Smíchov
V těchto dnech v naší smíchovské Tržnici narazíte na Barbaru Romano, která tu bude vyrábět čerstvé tortellini a tortelloni přesně tak, jak se to stále dělá v Bologni. A nemusíte se jenom kochat jejím uměním, ale tyhle jedinečné těstoviny si můžete rovnou koupit domů, nebo je ochutnat v naší restauraci.
Bologna je ruční výrobou čerstvých těstovin vyhlášená, i když míst, kde natrefíte na ty pravé, opravdu poctivě ručně vyrobené tortellini je stále méně, protože spousta podniků se uchyluje k průmyslově vyráběným těstovinám, které ale kvalitativně i chuťově hodně pokulhávají.
Tradiční řemeslná výroba je velmi pracná a zdlouhavá, vyrobit jeden kilogram těstovin trvá sfoglině (tak se v Bologni říká ženám vyrábějícím těstoviny ručně) celou hodinu (!), a proto i jejich cena je výrazně vyšší než u těch průmyslových.
Těsto se velmi pečlivě vyvaluje a táhne pomocí speciálního dlouhého válečku bez rukojeti tak dlouho, dokud se nevytvoří dokonale hladké, rovnoměrně tenké těsto (sfoglia), které se následně nařeže na čtverečky, do nichž se dá náplň a ručně se rolují do charakteristického tvaru připomínajícího pupík.
Čerstvé těstoviny, a především tortellini, jsou nedílnou součástí gastronomického dědictví regionu Emilia-Romagna a vyrábí se tu už stovky let. Obdobu dnešních tortellin zmiňují již mniši ve svých záznamech z roku 1112! O tom, kdy a jak vznikly tortellini v dnešní podobě, koluje spousta legend. Podle některých se zrodily v Bologni, podle jiných v Modeně, a tak nakonec místem vzniku bylo prohlášeno městečko Castelfranco Emilia, které leží přesně uprostřed.
Ty správné tortellini (které budete moci ochutnat i u nás) se vyrábí pouze z mouky a celých čerstvých vajec a plní se směsí z vepřového masa, mortadelly, prosciutta crudo, parmazánu a vajíčka, která se dochucuje muškátovým oříškem. Tradičně se podávají ve vývaru z kapouna, nebo s jednoduchými omáčkami, které nechají vyniknout jejich jedinečnou chuť.