Ruoto Siciliano, Ciabatta Antica a La Ghiandaia, tři nové přírůstky z původních nemodifikovaných odrůd obilí.
Pečivo nové generace, jak mu říkáme, je pečivo, kde hlavním protagonistou je půda, ve které zrno roste a bere si živiny. Půda, o kterou pečuje člověk podle starých principů a nezamořuje ji umělými hnojivy a pesticidy. Pečivo, které je upečeno z mouky, která pochází z původních nemodifikovaných odrůd obilí pěstovaných v přísně ekologických oblastech většinou v horách.
Staré odrůdy, které neprošly žádným šlechtěním a genetickou modifikací, mají až třikrát nižší výtěžnost než běžně pěstované odrůdy, proto nejsou u průmyslových zpracovatelů nijak populární. Dorůstají až do výšky kolem dvou metrů, podle odrůdy mají odlišnou barvu a širokou škálu chutí, jsou neobvykle aromatické a velmi bohaté na živiny a vitamíny. Aby si uchovaly všechny tyto jedinečné vlastnosti i vlákninu, jsou mlety velmi šetrně mezi tradičními kamennými mlýnskými koly, díky čemuž se klíček, v němž se všechny zdraví prospěšné látky koncentrují, neoddělí od zrna, ale umele se spolu s ním. Pečivo z původních odrůd necháváme, až na výjimky, kynout naším vlastním mateřským kváskem.
Co máme v nové generaci nového?
Ruoto Siciliano
Více než 1,5 kg vážící "trhací" bochník z bio mouky Molini del Ponte ze sicilské starobylé odrůdy tvrdé pšenice Perciasacchi mleté na kameni, kynutý mateřským kváskem. Chcete čtvrtku, půlku, tři čtvrtiny nebo celý? Ruoto vám utrhneme, jak si řeknete.
Ciabatta Antica
Tradiční ciabatta ve výživnější variantě opět z bio mouky Molini del Ponte ze sicilské starobylé odrůdy tvrdé pšenice Perciasacchi mleté na kameni, kynutá italským kváskem biga (drožďový kvásek konzistencí připomínající těsto).
La Ghiandaia
Integrální chleba ve dvou velikostech (a tvarech) z piemontské bio mouky z farmy La Ghiandaia Francesca Manuella, umleté mezi kamennými koly z lokálních původních zrn pšenice.