Sardegna, jak ji neznáte

Tematická večeře 29.1.2025 od 19 h v Konírně

Během první letošní tematické večeře vám odhalíme méně známou, ale přesto zajímavou tvář Sardinie. Většina z nás má tento ostrov spojený s létem, mořem a lehkou středomořskou stravou. A přesto má místní gastronomie co nabídnout i v zimě – excelentní sezónní kuchyni – cucina di terra, jak se mezi Sardy říká.

K této hutnější kuchyni se perfektně párují vína z vinařství La Contralta, vyrábějícího vína mohutnějšího charakteru, která se hodí více k jídlu než jen tak k popíjení. La Contralta je současnou hvězdou sardinského enologického světa. Enolog Roberto Gariup, původem Furlánec, dělá na Sardinii vína s použitím amfory a dlouhých fermentací na slupkách. Ochutnáte Vermentino tak, jak ho určitě neznáte, Cannonau, které více připomíná burgundská vína než Itálii, a Carignano, málo známou, ale skvělou odrůdu.

Tamara Zanellato pochází z Turína, ale šest let pracovala na Sardinii, kterou miluje a která výrazně ovlivnila její piemontský styl. Vyučila se u Antonina Cannavacciuola, šéfkuchaře, jemuž se podařilo získat už sedm michelinských hvězd v 5 restauracích. V polovině ledna Tamara nastupuje do naší Tržnice jako šéfkuchařka, z čehož máme velkou radost, a toto bude její debut před náročným pražským publikem.

Zimní Sardinii si můžete vychutnat ve středu 29. ledna od 19:00 na Smíchově.

Kde: Konírna the italians, Strakonická 948/1, Praha 5

Cena: 2 990 Kč | os.

Rezervace míst on-line

Menu
Amuse bouche
Ricotta ovina affumicata Mustia
Čerstvá uzená sardinská ovčí ricotta Mustia
Vermentino di Gallura DOCG Fiore del Sasso La Contralta 2022
 
Antipasti
Pane frattau
Pšeničná placka s pecorinem, vajíčkem a pestem z kapusty

Zuppetta di cozze
Sardinská polévka s mušlemi
Vermentino Isola dei Nuraghi IGT Sicut Erat La Contralta 2023
 
Primo
Fregola con gamberi, carciofo, limone e zafferano
Sardinské těstoviny Fregola s krevetami, artyčokem, citronem a šafránem
Cannonau di Sardegna DOC L'Ora Grande La Contralta 2022
 
Secondo
Maialino allo spiedo, patate schiacciate
Selátko pečené na špízu se sardinskými bylinkami, mačkané grilované brambory
Carignano Isola dei Nuraghi IGT M'illumino La Contralta 2022 
 
Dolce
Seadas
Sladká raviola se sardinským medem

Formaggio
Pecorino sardo riserva Demarcus
Sardinské vyzrálé pecorino Demarcus
Vermentino Passito Isola dei Nuraghi IGT Le Ultime Cose La Contralta 2022