Sezóna sicilských pomerančů začala

Právě teď u nás najdete šťavnaté pomeranče lokálních odrůd Tarocco, Moro a Lampso.

Sicílie je vyhlášeným rájem citrusů a právě během ledna je v místních hájích pořádně rušno. Začíná tu sklizeň "krvavých" lokálních odrůd Tarocco, Moro a Lampso. Jejich dužina totiž dostává tu správnou červenou barvu, až když teploty dostatečně klesnou.


TAROCCO

Tarocco je asi nejznámější sicilskou odrůdou. Má velmi sladkou, výraznou a šťavnatou chuť s jemnými kyselými tóny. Obsahuje jenom minimum pecek a má nejvíce vitamínu C ze všech odrůd. Skvěle se hodí nejen k přímé konzumaci, ale i k přípravě freshů, dezertů nebo ovocných salátů.


MORO

Moro se nejčastěji pěstuje na úbočích Etny ve vulkanické půdě plné minerálů, která téhle odrůdě dává specifickou chuť. Je velmi intenzivní, sladká a zároveň výrazně kyselá, lehce nahořklá. Proto se hodí nejenom k přípravě šťáv, marmelád, salátů, ale třeba i omáček k masům, sorbetů nebo koktejlů. Její tmavá dužina obsahuje velmi mnoho zdraví prospěšných barviv antokyanů, které mají antioxidační účinky.


LAMPSO

Lampso je méně známá a neprávem trochu opomíjená odrůda. Má jemnou, sladkou chuť s minimální kyselostí, stejně jako Moro obsahuje hodně antokyanů a snadno se loupe. Díky svému atraktivnímu vzhledu se často používá k dozdobení pokrmů, do ovocných salátů, ale i jenom tak, jako zdravá svačina. Oproti předchozím dvěma odrůdám je o maličko méně šťavnatá, není proto příliš vhodná k odšťavnění.