Lanýže

Tahle delikatesa, co vypadá tak trochu jako kámen nebo brambora, je ve skutečnosti houba. Roste v listnatých lesích až metr pod zemí, proto ji příroda obdařila tak výrazným aroma. Nezbytnými pomocníky při sběru jsou speciálně cvičení psi. Dříve se využívala prasata, ovšem udržet jejich apetit na uzdě stálo nemalé úsilí a nejeden úlovek skončil v jejich žaludku. Lanýž je doslova gastronomický poklad a při správném použití dokáže i z obyčejného jídla udělat luxusní lahůdku. Aby nepřišel o svoji typickou výraznou vůni, dochucují se jím již hotové pokrmy. Nejlépe si rozumí s vajíčky, tatarákem, těstovinami či risottem.

Nejlepší druhy lanýžů:

Bílý lanýž (Tuber magnatum Pico)

Bílý lanýž je nejcennějším druhem lanýže, protože se nedá uměle vypěstovat. Jeho množství je tak závislé na klimatických podmínkách daného roku a šikovnosti sběračů, což z něj činí jednu z nejdražších ingrediencí světa. Ty nejkvalitnější bílé lanýže rostou v okolí Alby v Piemontu. Sběr probíhá od září do ledna. Bílý lanýž má nepravidelný tvar, žlutavou až okrovou kůrku a světlou dužinou s výrazným bílým mramorováním.

Černý zimní lanýž (Tuber melanosporum Vitt.)

Černý zimní lanýž je nejvyhledávanějším druhem mezi černými lanýži. Na rozdíl od bílého se sice dá vypěstovat, ale i tak je to vzácná lahůdka. Vedle Piemontu roste především ve střední Itálii. Sbírá se od listopadu do poloviny března. Oproti bílému lanýži má pravidelnější kulatý tvar a drsnou hnědočernou kůrku. Jeho tmavě hnědá dužina je protkaná světlým mramorováním.

Černý letní lanýž (Tuber aestivum Vitt.)

Černý letní lanýž je o něco méně aromatický, ale rozhodně mu to neubírá na atraktivitě. Díky delšímu období sběru, které trvá od května do října, je mnohem lépe dostupný, což se projevuje i na jeho ceně. Často roste v blízkosti lísek, a i jeho aroma trošku oříšky připomíná. Vydrží déle čerstvý, a třeba na pizze nebo na plátku masa krásně vynikne. Od zimního lanýže se liší jak barvou kůrky, která je černá s modravým nádechem, tak barvou dužiny, jež je světle hnědá s bílým mramorováním.

Výrobce: Tartuflanghe

Obsah