Do našich regálů právě dorazila nová naturální vína ze Sardinie.
Lorenzo a Roberto Pusole nejsou jenom obyčejní vinaři. Vedle toho, že pěstují místní odrůdy vinné révy Vermentino a Cannonau, se také věnují polodivokému chovu prasat původního sardinského plemene i pěstování lokálních odrůd oliv a obilí. Jejich ekologická farma v oblasti Ogliastra na východním pobřeží Sardinie funguje v dokonalé rovnováze s přírodou.
Vinice mezi vesnicemi Baunei a Lotzorai leží na neuvěřitelně rozmanitých půdách od jílovitých až po písčité plné kamenů a jsou ovlivňovány blízkým mořem i až více než 1 000 m vysokými kopci. Pěstování i výroba vín probíhají totálně naturálně – o plevel se starají ovce, réva není zavlažována a vytváří si tak hluboké kořeny, kterými do sebe vstřebává nejenom vodu, ale i minerály ovlivňující chuť, chemické postřiky ani stimulanty tu neexistují, výtěžnost je velmi nízká a z každého keříku se sklidí jenom 1–1,5 kg hroznů. Ani ve sklepě bratři do vinifikace téměř nezasahují, všechna vína nechávají macerovat na slupkách, fermentace je spontánní a do láhve víno putuje bez filtrace.
Díky tomuto přístupu jsou jejich vína velmi osobitá, přímočará, aromatická a odráží v sobě terroir i vlastnosti jednotlivých odrůd.
Určitě ochutnejte: