Valle d'Aosta

Valle d'Aosta je sice nejmenším italským regionem, ale vznikají tu zajímavá a velmi kvalitní vína, která v sobě kombinují francouzských styl a techniky horského vinohradnictví. Réva se v údolí Aosty pěstuje už od dob starých Římanů, a není se čemu divit. Vysoké hory obklopující údolí přispívají k výrazným teplotním rozdílům mezi dnem a nocí, a spolu s malým množstvím srážek a suchým vzduchem představují ideální podmínky pro zrání především lokálních odrůd jako Fumin nebo Cornalin, původně švýcarské odrůdy Petite Arvine, ale i mezinárodních jako Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot či Syrah.

Celkem pět set hektarů valdostánských vinic se nachází ve třech vinařských oblastech: Alta Valle je nejvýše položenou vinařskou oblastí v Evropě a je vyhlášená především šumivými víny; v centrální části údolí, Valle Centrale, se daří jak bílým tak modrým odrůdám; a v nejníže položené části Bassa Valle se s úspěchem pěstuje i Nebbiolo. Jedinou valdostánskou apelací je Valle d'Aosta DOC.

Obsah