Sýry

V našich pultech najdete kravské, ovčí, kozí i buvolí sýry z různých italských regionů, pocházející od sýrařů, kteří jsou zároveň chovateli a k výrobě používají mléko vlastních stád. Zvířatům věnují náležitou péči, dostatek prostoru a přirozenou stravu založenou převážně na pastvě nebo senu z vlastních luk, což jsou nezbytné předpoklady pro kvalitu mléka i sýrů. Většina sýrařů z horských oblastí navíc během června vyvádí stáda na vysokohorské pastviny alpeggio, kde stráví v čisté přírodě a beze stresu celé léto, a vyrábí tu skutečné klenoty – sýry nesoucí označení d’alpeggio nebo di malga. Produkce těchto sýrů je velmi limitovaná, probíhá pouze od června do září, kdy je mléko nejvýživnější a nejaromatičtější, a to přímo v horských chatách malga, kde se stále využívají tradiční ruční postupy.

Obsah