Trentino Alto Adige
Alto Adige, známé také jako Jižní Tyrolsko, je jedním z nejvýznamnějších italských vinařských regionů. Široká prosluněná údolí kolem řek Adige a Isarco s velkými teplotními rozdíly a vápencovým podložím, i specifické mikroklima v okolí jezera Caldaro, poskytují ideální podmínky pro pěstování především bílých odrůd. K těm nejrozšířenějším patří Pinot Grigio, Pinot Bianco, Chardonnay či autochtonní Gewürztraminer. V chladnějších částech jako je údolí Isarco se obzvláště daří odolným "severským" odrůdám jako je Kerner nebo Sylvaner, které bez problémů přečkají jarní mrazy a jsou charakteristické výraznou aromatičností. Mezi modrými odrůdami vynikají především lokální Lagrein či Schiava, a rodí se tu nejlepší Pinot Nero v celé Itálii.
Vinice v Alto Adige se vypínají až do výšky 1000 m n.m. a dávají vzniknout svěžím, velmi kvalitním vínům. Fenoménem Alto Adige jsou stále velká vinařská družstva, ale v posledních letech se do středu pozornosti dostávají malí nezávislí vinaři s velmi zajímavými víny.
Trochu stranou, i když neprávem, zůstává vinařská produkce v Trentinu, kde vznikají výborná šumivá vína s apelací Trento DOC vyráběná tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi. Oproti známější lombardské Franciacortě jsou svěžejší s výraznější kyselinou.