Lombardia
I když je Lombardie čtvrtým největším italským regionem, jenom 10 % jeho území se hodí pro pěstování vinné révy. Díky velmi rozvinutému průmyslu je tu jenom málo vinařských oblastí, které jsou navíc od sebe velmi vzdálené. I přes tento hendikep je Lombardie domovem nejznámějšího a nejlepšího italského šumivého vína vyrobeného tradiční metodou champenoise, Franciacorty. Franciacorta je první italskou apelací, která se vztahuje výhradně na šumivé víno vyrobené touto metodou. Jedinými povolenými odrůdami pro jeho výrobu jsou Chardonnay, Pinot Bianco a Pinot Nero, které se pěstují jižně od jezera Iseo.
Druhou vinařskou oblastí, kde vznikají kvalitní vína, je Gardské jezero (oblasti Valtènesi a Lugana) s typickým středomořským klimatem, kde se vedle révy daří i olivovníkům a citrusům. Pěstují se tu dvě nejznámější lombardské odrůdy, Groppello, které je základem růžového vína Chiaretto, a Turbiana, z níž se vyrábí bílá Lugana DOC.
Ceněnou oblastí je také Valtellina s úchvatnými strmými terasovitými vinicemi a zasněženými vrcholky na pozadí, kde z hroznů Nebbiolo, které se nechají několik týdnů zaschnout, vzniká plné aromatické červené víno Sfurzat.