Veneto
V regionu Veneto, ohraničeném Dolomity, řekou Pád a Jaderským mořem, se vyrobí vůbec nejvíc vína v celé Itálii. Má neuvěřitelných 27 oblastí DOC a 14 DOCG. Prvenství v objemu výroby nedrží Veneto jenom díky velkému množství rozdílných oblastí s vhodnými klimatickými podmínkami pro pěstování révy, ale i díky skutečnosti, že některé místní apelace umožňují výrazně vyšší výtěžnost vinic a velká komerční vinařství toho s oblibou využívají. Veneto je navíc domovem nejslavnějšího italského šumivého vína, Prosecca. Odrůdou Glera, z níž se vyrábí, je v tomto regionu osázena celá třetina vinic. S velkým odstupem za ní následuje Garganega, která tvoří základ dalšího vyhlášeného vína, Soave. Mezi modrými odrůdami je nejrozšířenější Merlot a lokální Corvina.
Mezi nejhodnotnější oblasti patří Valpolicella, která se nachází na sever od Verony a na mezinárodním poli si získala věhlas srovnatelný s Brunellem či Barbareascem. Nejvýraznějším vínem této oblasti je Amarone della Valpolicella DOCG z hroznů Corvina, Rondinella a Corvinone, popř. dalších autochtonních odrůd, které se před lisováním nechávají seschnout buď přímo na vinici, nebo v dobře ventilovaných většinou podkrovních sušárnách. Amarone má úžasnou finesu a komplexnost, a ve skvělé kondici vydrží až dvacet let.
Další významnou oblastí je Soave, kde vzniká stejnojmenné víno Soave Classico. Dříve se toto víno pěstovalo především na množství, nyní se ale přísně hlídá výtěžnost, aby réva dávala jen ty nejlepší hrozny, díky čemuž výrazně vzrostla jeho kvalita a Soave se zařadilo mezi italské skvosty.
Ta nejlepší prosecca pochází z oblastí Conegliano Valdobbiadene a Cartizze, s pitoreskními vinicemi na strmých svazích, které umožňují pouze ruční sklizeň.