Friuli Venezia Giulia

Tento nepříliš známý region je vinařsky neuvěřitelně bohatý. Bílá vína z Friuli patří k nejlepším na světě a vznikají tu i zcela unikátní červená vína. Vinaři z Friuli navíc předběhli dobu a už před mnoha lety začali úspěšně experimentovat s naturálními a biodynamickými víny. Region lze rozdělit na dvě části. Ta nejcennější vína vznikají na východě u hranic se Slovinskem, kde je kopcovitá krajina a náročné podmínky pro pěstování. Jednou z nejznámějších oblastí v této části Friuli je Collio, kde panuje specifické mikroklima s velkým množstvím srážek, silným chladným větrem v zimě a příjemným vánkem od moře v létě. Pro tuto oblast je typická chudá půda, které místní říkají ponca. Druhá oblast blíže k moři je nížinná a více "komerční", kde se na vinicích s výrazně větší výtěžností rodí vína k rychlé spotřebě.

Mezi nejtypičtější lokální odrůdy patří Friulano (původně zvané Tocai), Ribolla Gialla, Refosco, Schioppettino a Picolit, který se často používá pro výrobu dezertních vín. Furlánští vinaři hodně blendují a místní odrůdy často doplňují těmi mezinárodními jako Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon nebo Merlot. I přes nepříliš velkou rozlohu najdeme ve Friuli hned čtyři apelace DOCG a deset DOC oblastí.



Obsah