Umbria

Tento kopcovitý region ve střední Itálii stojí tak trochu ve stínu sousedního Toskánska. Ráz krajiny, půda i klima jsou sice téměř stejné, ale až donedávna tu vznikala hlavně levnější, nijak zvlášť kvalitní vína především z mezinárodních odrůd Merlot, Chardonnay a Cabernet Sauvignon. Hlavními producenty byla především vinařská družstva, která zásobovala místní supermarkety. V posledních letech ale o sobě Umbrie dává vědět a kvalita vín šla prudce nahoru. Zásluhu na tom mají místní nezávislí vinaři, kteří opustili filozofii velké a málo kvalitní no name produkce, a začali úspěšně experimentovat s lokálními znovu objevenými odrůdami Grechetto, Trebbiano Spoletino a Sagrantino. Právě ze Sagrantina vznikají velká vína slavící úspěchy i na mezinárodním poli, a to díky vinařům jako Arnaldo Caprai, kteří si dokázali poradit s pro Sagrantino typickou extrémní tříslovinou a naopak vyzdvihli jeho fascinující balzámové tóny. Montefalco Sagrantino DOCG je dnes nejznámější umbrijskou apelací. Vedle toho se Umbrie může pochlubit dalšími 13 apelacemi DOC. Hlavními vinařskými oblastmi jsou kromě Montefalca také Orvieto, Todi či Torgiano, kde se daří odrůdě Sangiovese.

Obsah