Abruzzo

Abruzzo má svoji vinařskou budoucnost teprve před sebou. Tento hornatý region, jehož klima ovlivňuje na jedné straně téměř 3 000 m vysoké pohoří Gran Sasso a na straně druhé Jaderské moře, patří k nejčistším a nejméně obydleným italským oblastem. Podobně jako v sousední Umbrii, i tady se vinařská produkce dlouhou dobu koncentrovala především na velké objemy rustikálních vín v podání družstev, aniž by někdo řešil specifika a potenciál jednotlivých oblastí. Většina vinic byla osázena místními odrůdami Trebbiano Abruzzese a Montepulciano d'Abruzzo, které se v podstatě dají pěstovat kdekoliv v Abruzzu. V posledních letech se naštěstí menší vinaři začali soustřeďovat nikoliv na kvantitu, ale na kvalitu své produkce, a objevují se první zajímavá strukturovaná vína jako je právě Montepulcino d'Abruzzo, které je prozatím jedinou apelací DOCG (Colline Teramare) v celém Abruzzu. Úspěch sklízí i jeho růžová varianta Cerasuolo d'Abruzzo s typickou třešňovou barvou, aromatičností a strukturou.

Obsah