Sicilia

Na tomto největším středomořském ostrově se nachází nejvíce vinic z celé Itálie. Víno se tu s úspěchem pěstovalo už v dobách starověkého Řecka a ne nadarmo ji kdysi právě Řekové pojmenovali „Enotria“ (země vína). Sicílie je totiž neuvěřitelně rozmanitý region s velkým množstvím odlišných mikroklimat, od suchých horkých oblastí jako je Noto, přes chladnější dobře ventilované kopcovité Monreale jižně od Palerma s velkými teplotními rozdíly, až po velmi specifickou Etnu, která spíš připomíná Piemont, než Středomoří.

Hutná, silná až marmeládavá sicilská vína se dříve hodně používala především na export do severních částí Itálie, kde se přidávala do méně výrazných vín. Dnes se sicilští vinaři hodně zaměřují na kvalitu své produkce, snižují výtěžnost vinic, často pěstují ekologicky a biodynamicky, a vedle mezinárodních odrůd staví především na těch místních jako Grillo, Catarratto, Insolia, Nero d'Avola, Frappato či Nerello Mascalese.

Vinařsky nejzajímavější oblastí je Etna. Vulkanické podloží, velká nadmořská výška (vinice tu běžně šplhají až do 1000 m n.m.) a chladnější vlhčí klima s výraznými teplotními výkyvy dávají vzniknout neuvěřitelně svěžím a minerálním bílým vínům, a komplexním elegantním červeným.

Za pozornost rozhodně stojí také vína z Liparských ostrovů, která jsou opět vulkanicky výrazně minerální až slaná. Hojně rozšířenou odrůdou je tu bílá Malvasia delle Lipari, která tvoří základ stejnojmenného dezertního vína.

Sicilskou specialitou je pak fortifikované víno z oblasti Marsala, které bylo v minulosti nejslavnějším italským vínem a miloval ho třeba Giuseppe Garibaldi.


Obsah