Sardegna
Sardinie je italskou nejstarší vinařskou oblastí, podle posledních nálezů se tu víno pěstovalo už před 3 000 lety. Tento ostrov býval v minulosti pomyslnou křižovatkou cest a nadvláda různých národů se projevila nejenom na specifickém dialektu a rozmanité gastronomii, ale i ve vinohradnictví. Sardinští vinaři však prozatím, až na pár výjimek, plně nevyužívají potenciál, který jejich ostrov má, a jediným DOCG vínem tak zůstává bílé Vermentino di Gallura.
Vermentino je nejčastěji pěstovanou bílou odrůdou na Sardinii. Právě v oblasti Gallura na severu Sardinie získává ve vyprahlé chudé půdě na aromatičnosti a kulatosti. Jinak je většina sardinských vinic osázena převážně modrými odrůdami, kterým dominuje Cannonau, z nějž obvykle vznikají silná vína s vysokým obsahem alkoholu. Na Sardinii se však stává mnohem elegantnějším a méně opulentním, více svěžím a rafinovanějším. Přispívají k tomu především někteří mladí vinaři, kteří experimentují se způsoby vinifikace a snaží se co nejvíce omezit oxidaci. K větší svěžesti a lehkosti jim v některých oblastech, jako třeba Mamoiada, napomáhají i vysoko položené vinice (až 800 m n.m.).