Sanima di Daidone Massimo
Jedna z nejslavnějších oblastí na světě na získávání mořské soli se nachází v západní části Sicílie u města Trapani. Již v 9. století př.n.l. Féničané získávali sůl z místních solných pánvích nejen pro dochucení pokrmů, ale hlavně jako konzervant pro většinu potravin. Massimo Daidone se svou rodinou tuto starou tradici udržuje již více než 40 let. Solné bazény pravidelně naplňuje mořskou vodou a sůl ručně "sklízí" po přirozeném vysušení místním horkým větrem. Na rozdíl od průmyslové produkce soli jeho metoda získání hrubozrnné mořské soli spočívá v těchto zásadách:
- ruční sběr
- sůl není nijak upravována ani rafinována
- zraje přirozeně
- nesuší se v pecích, ale přírodně
Díky tomu může mít řemeslná (neprůmyslová) sůl různou škálu barev, od bílé přes šedou až po růžové nebo černé odstíny, v závislosti na přítomných minerálech. Chuť je často komplexnější a bohatší díky přítomnosti přírodních minerálů, které se během výroby neodstraňují.
Hrubozrnná sůl je i mnohem vlhčí než průmyslově sušená. Její výroba je také šetrnější k životnímu prostředí a k mořským ekosystémům.
Web: Sanima